När jag har något att säga säjer jag det här, om jag inte säger det någon annanstans. Politik, mera om Asien än om Västvärlden eftersom jag ofta känner mej mindre främmande där. Sometimes English, sometimes Swedish depending on what kind of keyboard and my state of mind.

2006-07-18

Libanon och andra arabländer

Medan svenska media berättar om sitt kompakta motstånd till Israel, har Sky News här en enkät "Är Israels attack i Libanon motiverad?" och hittills har 958,063 svarat - varav 87,37% har svarat JA! I Sverige hade det varit tvärtom, eftersom svenskarna får sin information i huvudsak från svenska media.

* * *

Vad tycker andra muslimska länder? Många är så in i vassen trötta på Iran och Syriens hot mot hela regionen, just nu via Hizbolah och Hamas, se här och här. Inget av detta anas i svenska medier.

* * *

För att förstå hela bilden gäller det ocksåatt förstå hur Israel har slappnat av helt efter 1993, med Olmerts "vi vill inte slåss längre" som bottennotering, efter att ha hållit huvudet och krafterna i trim sedan 1948. Daniel Pipes skriver tankeväckande om det.

* * *

Så hur illa är det? Mmmmm, omkring 25-30 israeler har mördats av Hizbollahs raketer tills nu, vilket är resultatet av en allvarlig självmordsbomb i Israel eller en veckas trafikolyckor.


* * *

Många av de som begriper någonting säger att Israel, för att uppnå ett varaktigt resultat, får sluta med videospelen och sända in marktrupper för att verkligen ge Libanon en chans att positionera sin reguljära armé vid Israels gräns. De mest cyniska i Israel säger att Olmert väntar med att sända in dessa trupper i hopp om att det vanliga ska inträffa, att internatinonella påtryckningar ska tvinga Israel att backa.

* * *

Som vi vet talar många om "proportionalitet" i Israels svar. Vill de verkligen att Israel helt och hållet ska koncentrera sig på att skada civila människor som Hizbollah och Hamas gör???

* * *


Inga kommentarer: