När jag har något att säga säjer jag det här, om jag inte säger det någon annanstans. Politik, mera om Asien än om Västvärlden eftersom jag ofta känner mej mindre främmande där. Sometimes English, sometimes Swedish depending on what kind of keyboard and my state of mind.

2006-07-05

Fredagsnytt

Moshe Yaalon, förra Chief of Staff i Israel, som blev utslängd av Sharon för att han berättade sanningen - som många andra militära experter under de två senaste regeringarna - berättar på Ynet hur Sharon lämnade Gaza på grund av personliga problem, på ett sätt som hade planerats av människor utan militär och strategisk kunskap. "Idén att lämna Gaza var mycket påtagligt baserat på en utdömd idé, inte en genomtänkt strategi."

Yaalon blev själv utslängd i förtid av Sharon. Han berättar hur det hela var ett internt Israeliskt spel, ett avståndstagande från verklighet och fakta.

* * *

IMRA berättar i sin veckokontemplation vad många skribenter inte har fattat - Osloavtalet var en asymmetrisk process, av nödvändighet mellan ett 50 år gammalt land och en grupp araber som aspirerade på självstyre. Avtalet gick ut på just detta, inte att man skulle låtsa att bägge sidorna hade samma rättigheter och skyldigheter eftersom de är totalt olika.

* * *

Olmert fortsätter göra - ingenting: "The government was warned by intelligence that Ashkelon was targeted. Yet no attempt was made to beat Hamas to the draw or even make a swift response. Instead a security cabinet session was called for the next day. DEBKAfile’s counter-terror sources comment: Israel’s delayed response leaves Hamas free to carrying on shooting at Ashkelon until Israeli civilians are hurt, in the same way as the Islamist terror group ruling the Palestinians continues to hold onto Gilead Shalit."

* * *

Olmerts apartheid

En person boende i Sderot, Kineret Rosenfeld, talade för många av hennes grannar när hon sade att Prime Minister Olmert visade ren ondska tillsammans med regeringen, genom att vänta på att raketerna ska träffa Ashkelon innan han gör ett dugg. "Jag säger detta med sorg i hjärtat men vi har ett kastsystem här." berättade Rosenfeld för Arutz-7. "Bosättarna är medborgare av klass D, som inte "borde" bo där ändå, och dödas de är det deras eget fel"; därefter kommer de människor som bor i Sderot, som är av klass C, följt av Ashkelonborna som är klass B. Därefter är möjligen de boende i Tal Aviv av klass A. Olmerts beslut är tyvärr grundade på dessa klasser."

* * *

6 raketer har redan träffat Sderot idag, mitt på fredagseftermidagen. Varningssystemet gnäller kontinuerligt. Barnen tycker faktiskt det är obehagligt. Samtidigt klagar DN på att israeliska ljudbangar skrämmer arabiska barn! Nåja, eftersom det är deras pappor som är orsaken till bådadera, får de väl börja träna sina barn från att vara skotträdda som man gör med hundar och hästar. Och Olmert får som sagt bestämma sig vilka grupper som är viktigast, och frågan är om hans val att låta Gazaborna tillhöra gruppen AB, är vad alla israeler uppskattar. Högergrupper i Israel börjar tröttna.

* * *

Vår älskade Eliasson satte som bekant upp det nya Human Rights Council, och berömde sig för att ha protesterat mot USA:s önskan att stater med genruttna vanor vad gäller mänskliga rättigheter, inte skulle sitta med och bestämma. De har nu valt inriktning. De samlades, och har bestämt.... Nä, inte krafttag i Darfur, där trekvarts miljoner människor inte får någon hjälp, 2.5 miljoner har fått flytta sig, 385000 svälter, mer än 2 miljoner har dödats. Inte intressant. Hur är det med en miljard kineser utan normala mänskliga rättigheter? Nä. 13 miljoner saudiarabiska kvinnor som inte får köra bil och i stort sett inte göra nånting utan en man i släptåg? Nae. 23 miljoner hungriga människor i Nordkorea? Inge kul. Irans uppmaning till folkmord och behandling av människor i Iran med korsfästning, stenande och amputation? Nae, inge kul. ISRAEL var det enda som togs upp, och som ska vidarebehandlas!!! Tack, Eliasson.

* * *



* * *


Inga kommentarer: