När jag har något att säga säjer jag det här, om jag inte säger det någon annanstans. Politik, mera om Asien än om Västvärlden eftersom jag ofta känner mej mindre främmande där. Sometimes English, sometimes Swedish depending on what kind of keyboard and my state of mind.

2006-06-26

Morgonnyheterna

Olmert totalt förvirrad

Dick Haas morgonnyheter säger det väldigt klart: de avslutas med:

Man slås av att Israel faktiskt inte vill vinna kraftmätningen med Hamas. Priset blir för högt. Och sådana intryck kommer givetvis att ge Hamas och de övriga palestinska terrororganisationerna ännu större lust att fortsätta krigföringen. De kommer också att vinna fler och fler anhängare. Och inte utan övermod basuneras det nya stridsropet ut:

"Israel är på fallrepet redan nu. Judarna kan packa ihop och lämna landet eller dö."

Samtidigt berättar Haaretz om tunnelfiaskot – för två veckor sedan kom officerare till Geologiska Institutet, som är experter på just saker som att hitta tunnlar. Det enda som krävdes för att undersökningen skulle genomföras var en signatur från cheferna. Den kom aldrig – eftersom de inte gillar den ledande geologen, Langotsky, som har förutsagt alltför många fiaskon när det gäller armén och tunnlar.

Det hela verkar vara en del av ledningens utrensning av alla militära experter som inte har identiskt samma åsikter som regeringen, enligt Caroline Glick. Rätt kusligt att läsa detaljerna i hennes artikel. Detta inkluderar självklart att välja en person som Peretz som försvarsminister, som inte vet ett dugg om försvar ocoh slänga ut Mofaz, som väl inte var särskilt mycket för egna åsikter men han hade åtminstone erfarenhet. Visst, Peretz kanske ser fånig nog ut när han säger det rutinmässiga ”vi ska straffa palestinierna mycket hårt” – man riktigt ser hur han har tränat framför spegeln precis som Mofaz måste ha gjort innan..... Åtminstone palestinerna flinar numera åt de tomma orden.

En av de utslängda, Amos Yadlin, höll just ett tal där han berättade hur Israels ensidiga tillbakadragande från Gaza hotar dess existens. Inte för att Olmert bryr sej, utan tänker fortsätta dra sig och dra sig som en rabiessmittad bulldogg som har fått en smaskig disktrasa att tugga på. Han har redan börjat begränsa rörelsefriheten för folk som kan tänkas protestera, som i andra diktaturer.

Samtidigt fortsätter de israeliska domarna, helt kontrollerade av Kadimagänget, att slänga småflickor i fängelse därför att de har åsikter som Olmert inte gillar. Det har blivit en regelbunden företeelse sedan förra året.

Inga kommentarer: